Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Sunday Mail: Η Βρετανία πουλούσε χημικά στη Συρία εν μέσω εμφυλίου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία δημοσίευμα της Sunday Mail, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση πούλησε στην Συρία χημικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.


Μέλη του κοινοβουλίου αλλά και της αντιπολίτευσης εκτοξεύουν πυρά κατά του πρωθυπουργού Ντέβιντ Κάμερον από τον οποίο ζητούν εξηγήσεις για τις άδειες εξαγωγής χημικών.

Σύμφωνα με τη Sunday Mail, το υπ. Εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε άδειες εξαγωγής φθοριούχου νατρίου και φθοριούχου καλίου τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων, όπως το αέριο σαρίν.

Η βρετανική κυβέρνηση προέβη σε διάψευση των ισχυρισμών της εφημερίδας ότι η χώρα προμήθευσε με χημικά τη Συρία μετά την έναρξη της εξέγερσης:

«Τον Ιανουάριο του 2012 εκδόθηκαν άδειες εξαγωγής φθοριούχου νατρίου και φθοριούχου καλίου. Οι εταιρίες εισαγωγής και εξαγωγής κατέδειξαν ότι τα χημικά προορίζονταν για νόμιμη βιομηχανική χρήση και κυρίως για την παραγωγή αλουμινοκατασκευών. Πριν ακόμη εξαχθούν τα χημικά οι άδειες εξαγωγής ανακληθήκαν, με την εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων προς την Συρία στις 17 Ιουνίου του 2012» είπε ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής η βρετανική Βουλή απέρριψε την πρόταση Κάμερον η οποία έδινε το «πράσινο φως» σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...