Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ:Ανοησία ή κυνισμός;

Οι κάτοικοι της Λήμνου έκλεισαν σήμερα τις δημόσιες υπηρεσίες και πάγωσαν κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στο νησί. Είναι η πρώτη συλλογική διαμαρτυρία τους απέναντι στην κυβέρνηση που αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες τους, καθώς τους επιβαρύνει με πρόσθετα έξοδα και χαμένο χρόνο. Οι πολίτες ζητούν τα αυτονόητα. Λειτουργία όλων των κλινικών του νοσοκομείου, καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής τους ήταν η κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου και η μεταφορά της στη Μυτιλήνη. Υποστηρίζουν, βασίμως, ότι αυτό θα τους αναγκάσει να μετακινούνται συχνά, εξαιτίας των πολλών φορολογικών υποχρεώσεων και διαφορών, με δικά τους έξοδα. Χωρίς μάλιστα να τους ρωτήσει κανείς εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σ' αυτή την έξτρα δαπάνη.

Αποκαλούν επίσης κοροϊδία την αντικατάσταση των Εφοριών, που καταργούνται, από ειδικά Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (κάτι σαν τα ΚΕΠ), που χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να δημιουργηθούν. Και αν. Αντιμέτωποι με τα ίδια αδέξοδα βρίσκονται άλλωστε και οι κάτοικοι πολλών ακόμη ελληνικών νησιών του Αιγαίου και ακριτικών περιοχών, όπου επίσης κλείνουν οι τοπικές Εφορίες.

Τα τρία χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου, το ελληνικό κράτος -σε στενή συνεργασία με την τρόικα- έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών. Με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, ακολουθεί πιστά τις εντολές των δανειστών για σημαντική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αδιαφορώντας για το εάν και πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι Εφορίες που καταργούνται για λόγους οικονομίας. Είναι και μια σειρά από άλλες κρατικές δραστηριότητες σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς. Το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από νησιά και ακριτικές ορεινές περιοχές, που τα έχουν ανάγκη, ιδίως το καλοκαίρι που ο τουρισμός αυξάνει τον πληθυσμό, η μεταφορά κλινικών και προνοιακών δομών σε πολύ λιγότερα μέρη, δεν δυσκολεύουν απλώς την πρόσβαση των πολιτών στις συγκεκριμένες δομές. Θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους.

Είναι δεδομένο ότι το παλαιό, αναποτελεσματικό, πελατειακό κράτος πρέπει να αλλάξει ριζικά. Προς το καλύτερο όμως, όχι προς το χειρότερο. Παρεμβάσεις και περικοπές, που κάνουν το βίο των πολιτών αβίωτο, είναι και επικίνδυνες και απαράδεκτες. Δεν έχουν καμία λογική. Δείχνουν μόνο τον κυνισμό της εξουσίας, που έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων υποτιμά, εκτός από τη νοημοσύνη, και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Οι οποίοι πολύ καλά κάνουν και αντιδρούν.

Πηγή : enet.com
          enwsou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...