Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Σχέδιο συμφωνίας για επέμβαση στη Συρία από τη Γερουσία!!!!


Σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, κατέληξαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το εν λόγω σχέδιο θέτει όριο... 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες υπό προϋποθέσεις. Περιλαμβάνει ακόμη μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Η Μόσχα «έχει τα σχεδιά της» αν υπάρξει μονομερές χτύπημα από ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Πούτιν. Άφησε πάντως ανοιχτό παράθυρο για 'ναι' της Ρωσίας σε ενδεχόμενη επέμβαση - εφόσον δώσει έγκριση ο ΟΗΕ και αποδειχτεί «πέραν πάσης αμφιβολίας», ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά.
Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή εντός της ημέρας. Εάν εγκριθεί, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητεί από την Αμερική να πάει σε πόλεμο αλλά να του δοθεί η έγκριση να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία. Διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

«Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε, ωστόσο, το Κογκρέσο να μην περιορίσει την στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, «σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή», καθώς ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να έχει επιλογές δράσεις, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνει χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

«Δεν θέλω να αποκλείσω μια επιλογή που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όμως ότι ο Ομπάμα «δεν έχει την πρόθεση» να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, υποστήριξε πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να αναλάβουν δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, τότε αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά άλλες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ομπάμα να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης» δήλωσε.

Κατά την ομιλία του στην ίδια Επιτροπή ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ. Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτός δεν είναι λόγος να διστάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση για στρατιωτική δράση.

Στη γαλλική Βουλή το θέμα

Στο μεταξύ, το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία θα συζητηθεί σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό αναμένεται να επιβεβαιώσει ενώπιον των βουλευτών, τη γαλλική διπλωματική γραμμή: δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να τιμωρηθεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Η κοινή γνώμη πάντως στη Γαλλία είναι διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Διαφωνούν οι Αμερικανοί πολίτες


Εναντίον μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία φέρονται να είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια. Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ καθώς το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...