Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στη Φθιώτιδα-Αισθητές οι δονήσεις μέχρι την Αθήνα


Μεγάλη και παρατεταμένη διάρκεια το κύριο χαρακτηριστικό της δόνησης - Είχε προηγηθεί άλλος σεισμός περίπου 20 λεπτά νωρίτερα μεγέθους 4,5 R σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Περίπου στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας αλλά και το 1σεισμολογικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 18:02. 

Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση αυτή σημειώθηκε στις 17:42 και εντοπίζεται στην περιοχή οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειαςστη Φθιώτιδα.

Και οι δύο σεισμοί, που χαρακτηρίζονται επιφανειακοί, είχαν επίκεντρο την ίδια περιοχή με απόσταση 120χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου είχε σημειωθεί από τον ίδιο εστιακό χώρο ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις πρώτες αναφορές τους προς τις τοπικές αρχές της Φθιώτιδας οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν τις «δίδυμες» δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, ως μετασεισμούς του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 12ης Αυγούστου.

Αυτή την ώρα κλιμάκια μηχανικών και εκπρόσωποι του δήμου και της περιφέρειας μεταβαίνουν στην Αμφίκλεια και τις γύρω περιοχές για μια πρώτη αυτοψία καθώς ο προηγούμενος σεισμός στις αρχές Αυγούστου είχε προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές σε περισσότερα από 500 σπίτια.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...